úterý 16. srpna 2011

Motorola StarTAC (1997) - Historie

Sice uvádím, že StarTAC pochází z roku 1997 (uvedení na český trh), jeho historie však začala ještě o jeden rok dříve, konkrétně dne 3. ledna 1996, kdy byl představen. Tento den lidé poprvé uviděli mobil véčkového typu, jak ho známe dodnes.

Motorola StarTAC
Motorola StarTAC



StarTAC byl nástupcem modelu MicroTAC, který se dá také považovat za velkou legendu. Ve zkratce - MicroTAC byl uveden už v roce 1989 a vzhled vzdáleně připomínal tvary pozdějších véček, bylo to něco mezi - odklápěcí byla část s mikrofonem, která v zavřeném stavu zakrývala klávesnici.

Motorola MicroTAC


StarTAC na to šel tedy trochu jinak a nabídl odklápěcí sluchátko - vyklápělo se nahoru nad displej - v té době revoluční a nevídané, neboť telefonisté vyklápěli dolů (MicroTAC) a nebo nevyklápěli vůbec (všichni ostatní).

Motorola StarTAC

Motorola StarTAC

Pro svůj skvělý vzhled a velikost se StarTAC stal prvním masově prodávaným telefonem a na svém kontě má přes 60 milionů prodaných kousků (při své ceně atakující 50.000 Kč skvělé číslo). Ne náhodou StarTAC v roce 2005 obsadil 6. místo v žebříčku magazínu PC World "The 50 Greatest Gadgets of the Past 50 Years".

Model StarTAC přinesl i originální reklamní kampaň
Dobová reklama - Motorola StarTAC


Zajímavé je, že StarTAC si svou popularitu udržel až do začátku 21. století díky "účinkování" v mnoha Hollywoodských filmech, například v trháku 8mm.

Motorola StarTAC


StarTAC se do historie zapsal díky mnoha svým vlastnostem. Podporoval tehdy ne ještě tak běžné SMS zprávy (zprvu je mohl jenom přijímat, později i posílat), dále nám ukázal pořádné stylové véčko a nebo nabídl lithium-iontové baterie v době, kdy většina telefonů běžela na omezených NiMH akumulátorech. Dále byl StarTAC jeden z prvních modelů nabízejících vibrační vyzvánění!


StarTAC roku 2004

V roce 2004 se Motorola pokusila pojem StarTAC oživit a přišla na trh s modelem nesoucím toto jméno, který měl mírně pozměněný vzhled a podobal se původnímu modelu. Bohužel (bohudík?) byl tento model určen pouze pro jihokorejský trh.

Motorola StarTAC 2004
Motorola StarTAC 2004


Nabízel se i ve variantě s detaily osázenými 18-ti karátovým zlatem.

Motorola StarTAC 2004 SE se zlatými doplňky


Model postrádající zlaté doplňky se objevil také v Číně pod názvem Motorola V628


StarTAC III

Další pokus o reinkarnaci se objevil v roce 2007 v podobě modelu Motorola StarTAC III (MS900). Zde se designér více vyřádil a vzhled se zmodernizoval (integrovaná anténa a zakulacené rohy budiž toho důkazem), základní rysy ale byly zachovány. Bohužel po otevření telefonu se projevila značná inspirace modelem RAZR V3, která téhle stylovce spíše uškodila.

Motorola StarTAC III z roku 2007
Motorola StarTAC III


Výbava na svou dobu potěšila (QVGA displej, podpora GPS, MP3 přehrávač a další) a cena v přepočtu pod 7 tisíci korunami také nebyla špatná. Telefon se prodával opět pouze v Koreji.



Návrat v roce 2010

V říjnu roku 2010 francouzská "retro" firma Lëkki znovu uvedla původní model StarTAC na trh jako retro telefon. Repasované telefony zachovávají původní vlastnosti StarTACu, jako je malý displej a provoz pouze na jedné GSM síti. Retro StarTAC si můžete pořídit ve žluté, zelené, růžové nebo klasické černé barvě a vyjde vás na krásných 150 Euro (no nekupte to, když původní stál 15x víc).

Reinkarnace StarTACu díky firmě Lëkki
Motorola StarTAC by Lëkki


Žádné komentáře:

Okomentovat